Curso: Utopies i alternatives de vida a l´etat mitjana

15/5/07 .- *

Utopies i alternatives de vida a l´etat mitjana
XII Curs d´estiu: Reunió Cientifica Internacional
Càtedra d´Estudis Medievals Comtat d´Urgell
Balaguer 4, 5 i 6 de juliol de 2007


El Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals "Espai, Poder i Cultura" de la Universitat de LLeida, organitza el XII Curs d'Estiu - Reunió Científica "Comtat d'Urgell": Utopies i alternatives de vida a l'Edat Mitjana, que se celebrarà els dies 4, 5 i 6 de juliol al Consell Comarcal de la Noguera (Balaguer).

Les temàtiques que s'aborden en el marc del Curs d'Estiu han estat aspectes innovadors en l'estudi de l'Edat Mitjana, esdevenint un dels principals cursos especialitzats a nivell europeu. Aquest any es pretén aprofundir en l'estudi de la utopia i alternatives de vida a l'Edat Mitjana, amb la participació dels principals especialistes en la qüestió tant a nivell espanyol com internacional.

La participació en el curs serà reconeguda amb dos crèdits i mig de lliure el•lecció per la Universitat de Lleida, la Universitat de Barcelona i l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Lleida. El preu d'inscripció és de 50€ (inclou el desplaçament i el dinar de curs).


L´edat mitjana, tantes vegades imaginada en la rigidez d´uns ordres socials estables concordants amb la cosmovisió obedientment asumida per la societat, en realitat, mostra molts plecs i fissures per on imaginar, cercar, idealitzar o, fins i tot, lluitar per un món diferent. L´espai ideal pot ubicar-se en una geografia allunyada, la societat justa i igualitària pot ser assolida, el gaudi del món millor pot ser tastat amb models de vida alternatius i, fins i tot, profecies i visions ens poden apropar al coneixement del món perfecte a venir. Aquest és un rostre potser poc conegut de l´edat mitjana, però, tal vegada, fou una faceta plural, viva, il-lusionada i combativa per encertar –o somiar- una societat més justa.

La edad media, tantas veces imaginada bajo la homogeneidad de órdenes sociales estables concordantes con rígidos estamentos y con la cosmovisión obedientemente compartida por la sociedad, no deja de ser, en realidad, un período que encubre diversas fisuras a través de las que se ha tratado de imaginar, buscar, idealizar e, incluso, luchar por un mundo diferente. El espacio ideal puede ubicarse en una geografía alejada, la sociedad justa e igualitaria puede ser alcanzada, el goce del mundo ideal puede ser saboreado en los modelos de vida alternativa e, incluso, profecías y visiones nos pueden acercar al conocimiento del mundo perfecto venidero. Se trata, quizás, de un rostro poco conocido de la edad media, si bien constituyó una faceta plural, viva, ilusionada y combativa para conseguir –o soñar- una sociedad más justa.

PROGRAMA

Dimecres 4 de juliol de 2007 Seu del Consell Comarcal de la Noguera (Balaguer)


9 h. Lliurament de credencials als participants
9:30 h. Inauguració

10 h. Primera sessió
Presideix i modera: Dr. Antonio RIERA, catedràtic a la Universitat de Barcelona

- Dr. Claude THOMASSET, catedràtic emèrit a la Université Paris Sorbonne (Paris-IV) “En quête des utopies politiques au bas moyen âge”
- Dr. Robert LERNER, catedràtic a la Northwestern University ”Franciscan Millenarian Utopias: Ilivi, Rupescissa, Eisimenis”
- Dr. Gian Luca POTESTÀ, catedràtic ala Università Católica di Milano ”Falce e rosa nelle profezie papali ilustrate”
- Debat

16:30 h. Segona sessió
Presideix i modera Dr. Ariel GUIANCE, investigador al Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (Buenos Aires, Argentina)

- Dr. François-Xavier PUTALLAZ, profesor titular a la Université de Fribourg ”Liberté et censure à l´université de Paris au XIIIe siècle”
- Dra. Chantal CONNOCHIE-BOURGNE, catedràtica a la Universitè d´Aix-en-Provence ”Linux fantastiques et les peuples d´ailleurs”
- Dra. Elodie LECUPRE-DESJARDIN, profesora titular a l´Unversité Lille 3-Charles de Gaulle ”De la projection utopique au regret de l´âge d´or. A propos de l´ideal urbain dans les Pays-Bas à la fin du Moyen Age”
- Dr. Benoît BEYER de RYCKE, profesor titular a la Université Libre de Bruxelles ”Le béguinage, una alternative de vie?”
- Debat

Dijous 5 de juliol de 2007

9h Tercera sessió
Sortida en autocar davant la seu del Consell Comarcal de la Noguera
Visita guiada pel Dr. Prim BERTRAN, profesor titular a la Universitat de Barcelona:
- Esglésies de Cubells i Agramunt
- Torres defensives d´Almenara i Guàrdia d´Urgell
- Complex del Castell del Remei
Dinar de curs al Castell del Remei

16:30 h Quarta sessió
Església del Castell de Remei

Presideix i mpdera Dr. Antonio FURIÓ, catedràtic a la Universitat de València

- Dra. Victoria CIRLOT, profesora titular a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) ”La visibilidad de lo invisible. Teofanía e inferioridad (siglos XII y XIII)"
- Dr. Francesco SANTI, catedràtic a la Università di Leche ”Utopia e malinconia in Pietro Alfonso”
- Dr. Roberto RUSCONI, catedràtic a la Università Toma Tre ”‹‹Et vidi celum novum et terram novam››: l´immagine del mondo futuro”

Tornada en autocar a la seu del Consell Comarcal de la Noguera

Divendres 6 de juliol de 2007
Seu del Consell Comarcal de la Noguera (Balaguer)

9h. Cinquena sessió
Presideix i modera: Dra Blanca GARÍ, profesora titular de la Universitat de Barcelona

- Dra. Lola BADIA, catedràtica a la Universidad de Barcelona ”Ramon Llul i la societat del segle XIII: de la censura a la reforma”
- Dr. Xavier RENEDO, profesor titular a la Universidad de Girona ”La ciutat ideal d´Eiximenis abans i deprés de l´estiu de 1391”
- Dr. Carlos BARROS, profesor titular a la Universidad de Santiago de Compostela ”Milenarismo y utopía civil en la revuelta irmandiña, 1467-1469”

16 h. Sisena sessió
Presideix i modera: Dr. Salvador CLARAMUNT, catedràtic a la Universitat de Barcelona

- Dr. Carlos HEUSCH, catedrátic a l´École Normale Supérieure. Lettres et Sciencies Humaines (Lyon) ”Humanismo, mundo ideal y el sueño utópico en el siglo XV”
- Dr. Jesús RODRÍGUEZ VELASCO, catedràtic a la Universidad de Sevilla ”Las utopias cristianas en el Renacimiento”

20 h. sessió d´avaluació



Crèdits acadèmics
El seguiment del XII Curs d´Estiu Comtat d´Urgell, Utopies i alternatives de vida a l´etat mitjana, és reconegut amb dos crèdits i mig per la Universitat de Lleida, la Universitat de Barcelona i l´Institut de Ciències de l´Educació de la Universitat de Lleida



Per tenir més informació del curs podeu consultar el fulletó del curs (PDF 1,7Mb).

Noticias relacionadas

Comenta la noticia desde Facebook

Comentarios

No hay comentarios.